Sosyal Bilgiler Sitesi - Sosyaldeyince.com

Açık Uçlu Sorular => 8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Açık Uçlu Sorular => Atatürk'ten Sonra Türkiye => Konuyu başlatan: Sosyaldeyince - 17 Ekim, 2017, 11:57

Başlık: Atatürk’ten Sonra Türkiye Ünitesi Açık Uçlu Sorular
Gönderen: Sosyaldeyince - 17 Ekim, 2017, 11:57
Atatürk'ten Sonra Türkiye Ünitesi Açık Uçlu Sorular

8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Atatürk'ten Sonra Türkiye Ünitesi Açık Uçlu Sorular, açık uçlu soru örnekleri

1- 2.Dünya Savaşı'ndan sonra ABD ve SSCB(RUSYA) arasındaki ideolojik karşıtlık soğuk savaş dönemi başlattı.
Türkiye'nin de üye olduğu Rusya'nın yayılmacı politikasına rakip olarak kurulan askeri savunma örgütünün kısa adı nedir?
Cevap: Nato

2- 1974 yılında Türkiye garantörlük hakkını kullanarak terör örgütü ASALA'nın eylemlerine son vermek, Rumların saldırgan hareketlerine karşı Türk halkını korumak amacıyla nereye çıkarma yapmıştır?
Cevap: Kıbrıs

3- 1961 askeri darbesi sonucu hükümetten indirilerek Yassıada'da yargılanıp idama mahkum edilen dönemin başbakanı kimdir?
Cevap: Adnan Menderes

4- Avrupa ülkelerinin birleşerek kurduğu siyasi, ekonomik ve kültürel gelişimi sağlayan, Türkiye'nin de son yıllarda girebilmek için yoğun çaba harcadığı topluluğa ne ad verilir?
Cevap: Avrupa Birliği

5- II.Dünya  Savaşından sonra ABD ve SSCB(RUSYA) arasındaki ideolojik karşıtlık soğuk savaş dönemi başlattı.Türkiye'nin de üye olduğu Rusya'nın yayılmacı politikasına rakip olarak askeri savunma örgütü Nato kuruldu. ABD tarafında olan devletlerin güç oluşturup NATO'yu kurması karşısında Rusya da ...........................................'nı kurmuştur.
Cümledeki boşluk nasıl doldurulmalıdır?
Cevap: VARŞOVA PAKTI

6- 1974'deki Kıbrıs Barış Harekâtında, Türk askerinin savaşı başlatmak için kullandığı parola cümlesi neydi?
Cevap: Ayşe tatile çıksın

7-  1974'te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı öncesi ve sonrası var olan Kıbrıs Meselesi, günümüzde hangi ülke ile aramızda sorun olarak devam etmektedir?       
Cevap: Yunanistan
8- CHP'den ayrılan Adnan Menderes, Prof. Dr. Fuad Köprülü ve Refik Koraltan tarafından kurulan ve 1950, 1953 ve 1957 seçimlerini kazanan siyasi parti hangisidir?
Cevap: Demokrat Parti

9- 6 Ağustos 1945 günü sabah saat 8.15′te Japonya'nın Hiroşima kentine atıldı. Üç gün sonra Nagasaki'ye atılan atom bombası ise 37000 kişiyi öldürdü
Yukarıda etkileri verilen ve 2.Dünya savaşında kullanılan atom bombasını hangi devlet kullanmıştır?
Cevap: ABD, Amerika

10- Türkiye'nin 2.Dünya savaşının sonuna doğru Almanya ve Japonya'ya savaş ilan etmesi, savaş sonrasında hangi örgüte üye olarak söz sahibi olmasını sağlamıştır?
Cevap: Birleşmiş Milletler

11- Türkiye'nin sahip olduğu coğrafyanın bir savaş sırasında Avrupa, Asya ve Orta Doğu için büyük önem taşıması NATO'ya kabul edilmesini kolaylaştırmıştır.
Bu bilgilerde Türkiye'nin NATO'ya üye olmasında hangi özelliğinin etkili olduğu vurgulanmıştır?
Cevap: Coğrafi konum, Jeopolitik, Jeopolitik önem

12- II.Dünya Savaşı'nda ülkeler, Mihver ve Müttefik  Devletler olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Mihver Devletlerde bulunan ve atom bombasının atıldığı ülke hangisidir?
Cevap: Japonya

Almanya'nın Versay Antlaşması'nı uygulamak istememesi
İtalya'nın Akdeniz ve Kuzey Afrika'da sömürgeler elde etmek istemesi
         ?
13- Yukarıda verilen sebepler neticesinde hangi olay meydana gelmiştir?
Cevap: 2. Dünya savaşı
 
-İkinci Dünya Savaşından sonra kurulmuştur.
-Dünya barışını korumayı amaçlar.
14- Yukarıda özellikleri verilen kuruluş hangisidir?
Cevap: BM, Birleşmiş Milletler

15- "Soğuk Savaş" hangi iki ülke arasında yaşanmıştır?
Cevap: ABD-SSCB ,
Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği-Amerika Birleşik Devletleri

16- II. Dünya Savaşı'nda Amerika ile birlikte Müttefik Devletler grubunda yer alan üç Avrupa ülkesinin adını yazınız.
Cevap: İngiltere-Fransa-SSCB

17- ABD, İngiltere ve Rusya'nın katıldığı Yalta Konferansı'nda, II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulacak olan Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na katılmak için 1 Mart 1945'e kadar Almanya ve Japonya'ya savaş açmak şartı getirildi. Bunun üzerine ................ 23 Şubat 1945'te Japonya ve Almanya'ya savaş ilan etti.
Yukarıdaki cümledeki boşluğa hangi ülke adı gelmelidir?
Cevap: Türkiye

18- I. Dünya Savaşı'nın başında taraf değiştirerek galip devletler tarafında yer alan ancak daha sonra Almanya ile birlikte II. Dünya Savaşı'na girerek umduğunu bulamayıp yenilen devlet hangisidir?
Cevap: İtalya

II. Dünya Savaşı'nın sonunda doğu ve batı olarak Almanya'yı ikiye ayıran..................................'nın 1989'da yıkılması ve Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinin dağılması bu ülkelerde demokrasinin yayılmasına zemin hazırlanmıştır.
19- Paragrafta boş olan yer nasıl doldurulursa doğru bir anlatım olur?
Cevap: Berlin Duvarı

- İlk kez atom bombası kullanıldı
- Savaş sonunda NATO kuruldu
- Birleşmiş Milletler
20- Yukarıda verilen maddeler hangi olayla ilgilidir?
Cevap:  2. Dünya Savaşı