21 Kasım 2019, 09:31     

sosyal bilgiler seti

Sosyaldeyince.com Akıllı Telefon Uygulaması Google Play Store^de yayında.

Sosyal bilgiler bilgi yarışması yapsaydınız hangi soruları sorardınız?

Başlatan Sosyaldeyince, 16 Nisan 2015, 13:56

« önceki - sonraki »

Sosyaldeyince

Sosyal bilgiler bilgi yarışması yapsaydınız hangi soruları sorardınız?
Eğer okulunuzda sosyal bilgiler dersinden bilgi yarışması yapsaydınız hangi soruları sorardınız?
Lütfen siz de sınıf düzeyini belirterek kısa soru ve cevaplardan oluşan yeni sorular ekleyiniz...

  8.Sınf - İnkılap
1-Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra halkın kendi bölgelerini savunmak amacıyla başlattığı silahlı direniş hareketine ne ad verilir?
Cevap:      Kuvayi Milliye

2-Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra ekonomik yönden zor durumda olan devletimizde yapılacak olan ekonomik çalışmaları belirlemek ve planlamak amacıyla yapılan kongrenin adı nedir?
Cevap:   İzmir İktisat Kongresi

3- Kurtuluş savaşı  yıllarında Son Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından Türk vatanının sınırlarının, ilk kez çizildiği belgenin adı nedir?
Cevap:   Misak-ı Milli  (Milli Ant)

4- "Türklerin 1699 Viyana önlerinden beri devam eden gerilemesi son buldu. Düşman geri püskürtüldü. M. Kemal’e gazilik ve mareşallik rütbesi verildi. Artık düşmanın yurttan atılmasına sıra geldi.”  Kurtuluş savaşında önemli bir yeri olan, sonucu, az önce saydığım cümlelerle özetlenebilecek olan savaş hangi savaştır?
Cevap: Sakarya Meydan Muhaberesi  (Sakarya)

5-Birinci Dünya Savaşı’nda Akdeniz’deki itilaf devletleri donanmasından kaçan ve Osmanlı Devleti’nin bu savaşa girmesine ortam hazırlayan iki Alman savaş gemisinin adı nedir?
Cevap:  Goben -  Breslav      veya       Goeben (Yavuz ) ve Breslau ( Midilli )

6- Günümüzde Ermenilerin sözde soykırım iddialarıyla sık sık gündeme getirdiği, 1915 yılında Osmanlı Devleti tarafından çıkarılan kanunun adı nedir?
Cevap: Tehcir (Göç) Kanunu


7.Sınıf
1-Anadolu Selçuklu Devleti nerede ve kim tarafından kurulmuştur?
Cevap: İznik - Süleyman Şah

2-Alınmasıyla Balkanlardaki fetihler için önemli bir üs, merkez olan, Osmanlı’nın Rumeli’de elde ettiği ilk toprak parçası neresidir?
Cevap: Çimpe Kalesi

3-  İlk Osmanlı medresesi İznikt’te açılmıştır? Bu üniversitenin ilk müderrisi kimdir?
Cevap: Davudi Kayseri  veya  Kayserili Davud

4-Osmanlı Devleti’nde yabancı ailelerin çocukları saraya alınır, müslüman olur, ilgi ve yeteneklerine göre eğitilirdi, sonra bu çocuklardan bazıları askere alınarak yeniçeri(asker) olurdu.   Bu sisteme ne ad verilirdi?
Cevap: Devşirme Sistemi

5- Padişahın mührüne Osmanlı’da ne ad verilirdi?
Cevay: Tuğra

6- 1538 yılında Haçlı donanmasıyla yapılan Preveze Deniz savaşı’nı Osmanlı kazanmış, Akdeniz’deki üstünlük Osmanlı Devleti’nin eline geçmişti.
Bu savaşta Osmanlı donanmasının başında bulunan ünlü Türk denizcisi kimdir?
Cevap: Barbaros Hayrettin veya (Hızır Reis)

7-Orta Asya ilk Türk Devletleri’nde Tanrı’nın kağana devleti yönetme gücü ve yetkisi vermesine ne ad verilirdi?
Cevap: Kut

8- Lidyalılar döneminde başkent Sard şehrinden başlayıp, Anadolu’dan geçerek Mezopotamya’ya  uzanan ticaret yoluna ne ad verilir?
Cevap:Kral Yolu

9- Herhangi bir konuda bir kuruma istek ve şikayetlerimizi iletmek için yazdığımız belgeye ne ad verilir?
Cevap:Dilekçe

10-Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanan tarihteki ilk yazılı antlaşmanın adını yazınız?
Cevap:Kadeş

share button   
Sosyaldeyince.com sosyal bilgiler sitesi



Kutup Yıldızı

İletişimde, insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koymasına ya da onun gibi düşünmesine ne denir?
Cevap : EMPATİ

Sosyaldeyince

- Ülkemizin en büyük gölü hangisidir?
Van gölü
                   
- GAP projesi ile kurulan barajlar hangileridir, yazınız?
Keban, Karakaya, Atatürk Barajları

- Ülkemizde orman bakımından en zengin bölgemiz hangisidir?
Karadeniz

- Orman yangınları ihbar hattı telefon numarasını yazınız?
Alo 177

- Sümela manastırı, Uzungöl hangi ilimizin turistik yerleridir?
Trabzon
Sosyaldeyince.com sosyal bilgiler sitesi

Sosyaldeyince

Soru: Orhun Kitabeleri kim tarafından okunmuştur?
Cevap: Wilhelm Thomsen

Sosyaldeyince.com sosyal bilgiler sitesi

site tanıtım
 


Özetler 5.Sınıf - 6.Sınıf - 7.Sınıf - 8.Sınıf . . : : : . . Etkinlikler 5.Sınıf - 6.Sınıf - 7.Sınıf - 8.Sınıf
Sunular 5.Sınıf - 6.Sınıf - 7.Sınıf - 8.Sınıf